Självmordstankar 

Informationstexten längre ner är tagen från nedanstående länks hemsida.
https://mind.se/sjalvmordsupplysningen/ möjlighet finns att chatta med volontärer vissa tider om du behöver stöd eller vägledning. Anhöriga kan också ta kontakt.

Kort om självmordstankar

Det är vanligt att ha självmordstankar och det är ingenting att skämmas över. Att ha självmordstankar betyder inte att du faktiskt vill ta ditt liv, utan beror oftast på att du vill förändra din situation och få slut på det lidande som du känner.

Prata med andra

Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv. Då behöver du prata med någon du litar på. Det kan vara någon du känner eller någon på en stödlinje. Du kan även behöva söka vård för att må bättre.

För att se andra utvägar och alternativ kan du prata med andra. Du kan behöva hjälp att orka, av någon som kan lyssna och hjälpa dig att se situationen på andra sätt. Det kan finnas många människor i din omgivning som vill hjälpa till utan att du förstår det.

Om du känner att du har förlorat makten över ditt liv och förlorat allt hopp kan självmord kännas som en utväg. Du kan tänka att du genom att ta ditt liv återtar makten över ditt liv. Självmord kan tyckas vara en lösning på dina problem.

Men att ta sitt liv innebär inte någon lösning, utan gör tvärtom att dina chanser till förändring försvinner.

Hur tänker man när man har självmordstankar?

När du har tankar på att ta livet av dig är det vanligt att du tänker att ingenting kan bli bättre, att du bränt alla broar, att det är kört. Även om det egentligen inte är sant, kan du känna dig övertygad om att det är så. Hjärnan påverkas lika starkt av dina tankar om hur det är, som om det vore verkligt. Därför kan självmordstankar kännas väldigt övertygande.

Att tänka på att ta sitt liv kan kännas som en lättnad i stunden, som att du får en liten paus från dina problem. Samtidigt kan de kännas förbjudna, skamliga och öka din ångest. Det beror på att det är tankar som utmanar normen av vad som bygger upp vårt samhälle.

Normen säger att man ska hand om sig själv och vara framgångsrik och positiv, inte vilja göra slut på sitt liv. Den normen kan kännas väldigt svår att leva upp till när man mår dåligt. Att ha självmordstankar kan göra att du drar dig undan andra människor och känner dig väldigt ensam.

När du är ensam med dina mörka tankar kan de växa och bli starkare. Att i stället prata om sina mörkaste tankar kan fungera lite som med sagans troll. De ”spricker i solsken”. Så fort du har delat dina tankar med någon annan är du inte längre ensam.

Världen är full av människor som har haft självmordstankar tidigare i livet, men som har blivit av med dem, och till och med har svårt att i efterhand förstå hur de tänkte när de mådde som sämst.

Söka hjälp

Om du har allvarliga självmordstankar ska du inte tveka att söka professionell hjälp. Kontakta en vårdcentral eller en psykiatrisk mottagning. Om det känns svårt att ta kontakt själv kan du be någon att följa med dig.

Det är bra att göra det så fort som möjligt. Det finns hjälp att få och du har rätt att få den. Om du har allvarliga självmordstankar eller konkreta planer på att ta ditt liv ska du söka vård direkt.