Livskris/sorg

Om du befinner dig i en kris och behöver råd så kommer här några korta tips som kanske kan hjälpa dig:

 1. Andas lugnt: Försök att andas djupt och lugnt för att minska din stressnivå och lugna ner dig själv.

 2. Kontakta stödpersoner: Ta kontakt med personer du litar på och som kan stötta dig, som en vän, familjemedlem, terapeut eller präst.

 3. Ta hand om dig själv: Försök att äta hälsosamt, få tillräckligt med sömn och motionera regelbundet för att ta hand om din kropp och din mentala hälsa.

 4. Prioritera: Fokusera på det som är viktigast just nu och försök att inte bli överväldigad av allt som behöver göras.

 5. Be om hjälp: Om du behöver hjälp med något, tveka inte att be om det från personer eller organisationer som kan erbjuda stöd, såsom en krislinje eller socialtjänst.

Kom ihåg att det är normalt att känna sig överväldigad och att det finns stöd och resurser tillgängliga för att hjälpa dig att hantera krisen.


Sorg är en naturlig och nödvändig del av att förlora någon eller något som var viktigt för oss. Här är några råd som kan hjälpa dig att hantera sorgen:

 1. Ge dig själv tid: Sorg är en process som tar tid. Ge dig själv tillåtelse att sörja och att ta den tid du behöver för att bearbeta din förlust.

 2. Tillåt dig själv att känna: Tillåt dig själv att känna alla känslor som kommer upp, även om det kan vara smärtsamt. Det kan vara sorg, ilska, skuld, rädsla, ensamhet eller förvirring.

 3. Ta hand om dig själv: Det är viktigt att ta hand om dig själv under denna tid. Se till att äta hälsosam mat, träna regelbundet och få tillräckligt med sömn. Försök att undvika överdriven användning av alkohol och droger.

 4. Sök stöd: Sök stöd från familj, vänner eller en professionell terapeut. Ibland kan det vara lättare att prata med någon som är utomstående.

 5. Var snäll mot dig själv: Var snäll mot dig själv och tillåt dig själv att göra vad som känns rätt för dig. Tänk på att alla sörjer på olika sätt.

 6. Tänk på minnena: Tänk på minnena och det som var speciellt med personen eller det som har förlorats. Det kan hjälpa till att bearbeta sorgen.

 7. Ge dig själv tillåtelse att leva vidare: Till slut är det viktigt att ge dig själv tillåtelse att leva vidare och att fortsätta med ditt liv. Minnena kommer alltid att finnas kvar, men livet måste gå vidare.

Känner du att du inte kan hantera en livskris eller sorg på egen hand så är det något du kan få hjälp av från Kbt-verkstan. Tveka inte att ta en kontakt!